حجت الاسلام و المسلمین احمد نجمی‌پور، امام جمعه نهبندان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در بیرجند با اشاره به پیش‌رو بودن مراسم یکصدمین سالگرد تاسیس حوزه علمیه قم با بیان این‌که آئین بزرگداشت یکصدمین سال تأسیس حوزه علمیه قم، فرصت مغتنمی است تا مروری بر رویش و جوانه زدن و بالیدن و استوار شدن این شجره طیبه کنیم، اظهار کرد: شجره طیبه‌ای که یک قرن است جان، روان، روح، فکر و اندیشه صدها میلیون انسان مؤمن و مسلمان از سایه سار آن بهره برده است و ان شاءالله با توکل به آیه ۲۵ سوره ابراهیم تُؤۡتِیٓ أُکُلَهَا کُلَّ حِینِۭ بِإِذۡنِ رَبِّهَا هر زمان میوه خود را به اذن پروردگارش می‌دهد.

امام جمعه نهبندان با اشاره به تاریخچه تأسیس حوزه علمیه قم‌، خاطرنشان کرد: حوزه علمیه قم به عنوان یکی از کهن‌ترین مراکز علمی شیعه، ریشه در مهاجرت اشعریان شیعه به این شهر در سده دوم هجری دارد.

حجت الاسلام والمسلمین نجمی‌پور با بیان این‌که حوزه علمیه قم در طول تاریخ، نقش بی‌بدیلی در حفظ هویت شیعه و تولید دانش دینی ایفا کرده است، عنوان کرد: این نهاد با تربیت عالمانی مانند محقق کرکی، علامه مجلسی و شیخ انصاری، میراث فقهی و حدیثی شیعه را زنده نگه داشت.

وی با اشاره به این نکته که در دوران معاصر، بازتأسیس رسمی حوزه در سال ۱۳۰۱ شمسی توسط آیت‌الله حائری یزدی، نقطه عطفی در تاریخ آن بود، گفت: این حوزه با پشتیبانی مراجعی چون آیت‌الله بروجردی و رهبری امام خمینی(ره)، به کانون مبارزات ضداستعماری و انقلاب اسلامی تبدیل شد و پس از انقلاب حوزه قم با گسترش آموزش، پژوهش و نهادسازی به مرکز ثقل علوم اسلامی در جهان شیعه بدل گشت.

این استاد حوزه و دانشگاه از حوزه علمیه قم به عنوان قلب تپنده فرهنگ و سیاست ایران با تأثیرگذاری فراوان در عرصه‌های گوناگون یاد کرد و متذکر شد: تربیت روحانیون و مبلغانی که در مساجد، مدارس و رسانه‌ها به تبلیغ معارف اسلامی می‌پردازند از دستاوردهای مهم ابن حوزه علمیه است.

قم مرجعیت جهان شیعه؛ حوزه علمیه قم فراتر از مرزهای ایران

حجت الاسلام و المسلمین نجمی‌پور تأکید کرد: به برکت وجود حوزه علمیه قم شاهد آن هستیم که هزاران اثر در تفسیر، فقه، فلسفه و کلام، پاسخگویی به نیازهای فکری جامعه را ممکن ساخته است.

وی با اشاره به نقش حوزه علمیه قم در جهان، تبیین کرد: خوشبختانه حوزه علمیه قم فراتر از مرزهای ایران، به مرجعی جهانی برای جهان شیعه تبدیل شده است.

امام جمعه نهبندان ادامه داد با بیان این‌که گسترش تشیع از دیگر دستاوردهای مهم حوزه علمیه قم است،اذعان داشت: تربیت مبلغان بین‌المللی از طریق جامعه المصطفی العالمیه و تأسیس شعبه‌های حوزه در کشورهایی مانند لبنان، عراق و آفریقا گواه این مدعا است.

وی ضمن اشاره به بحث تقریب مذاهب،یادآور شد: همکاری با نهادهای اسلامی سنی مانند الازهر مصر برای تقریب مذاهب و برگزاری کنفرانس‌های بین‌المللی درباره وحدت اسلامی و همچنین حمایت از جنبش‌های مقاومت در فلسطین، یمن و بحرین و صدوربیانیه‌های ضداستعماری و ضدصهیونیستی از جمله مباحثی است که در بحث حوزه علمیه قم نباید از اهمیت آن غافل شویم.

حوزه علمیه قم؛ الگویی جهانی برای تمدن نوین اسلامی

حجت الاسلام والمسلمین نجمی‌پور به دستاوردهای کلیدی حوزه علمیه قم در یکصد سال اخیر نیز اشاره‌ای داشت و گفت: افزایش شمار طلاب از چند ده نفر به بیش از ۱۰۰ هزار نفر، راه‌اندازی رشته‌های نوین مانند حقوق اسلامی و رسانه،انتشار ده‌ها هزار کتاب و نرم‌افزار دینی، تأسیس مراکز تخصصی مانند پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، حضور طلاب از ۱۲۰ کشور در جامعه المصطفی و برگزاری اجلاس‌های جهانی برای تبیین نقش شیعه در علوم اسلامی از جمله موارد قابل اشاره در این زمینه است.

امام جمعه نهبندان بیان کرد: حوزه علمیه قم با پیشینه هزار و دویست ساله، نه تنها میراث‌دار علوم اهل بیت است، بلکه با تکیه بر آموزش، پژوهش و نهادسازی، به الگویی جهانی برای تمدن نوین اسلامی تبدیل شده است چرا که این نهاد با تربیت عالمان مجاهد و تولید دانش بومی، نقشی بی‌همتا در تحولات ایران و جهان ایفا کرده و همچنان پرچمدار دفاع از اسلام ناب محمدی است.

آیت‌الله حائری یزدی؛ معمار حوزه در بحران‌ترین دوران

حجت الاسلام والمسلمین نجمی‌پور با بیان این‌که در میان چهره‌های تأثیرگذار تاریخ معاصر شیعه، آیت‌الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی (۱۲۳۸–۱۳۱۵ ش) جایگاهی بی‌بدیل دارد،متذکر شد: وی نه‌تنها به عنوان بنیانگذار حوزه علمیه قم، که به عنوان معمار نظام آموزشی نوین حوزوی و الگویی از مدیریت دینی در دوران سخت سیاسی شناخته می‌شود.

وی ادامه داد: در شرایطی که حوزه‌های شیعه تحت فشار حکومت پهلوی اول و تهدیدهای استعماری قرار داشتند، آیت الله حائری با درایت و تدبیر، نهال حوزه قم را کاشت و آن را به درخت تنومندی تبدیل کرد که امروز سایه‌اش بر جهان اسلام گسترده است.

احیای حوزه؛ مقاومتی خاموش در برابر استعمار

امام جمعه نهبندان ضمن اشاره به چرایی بزرگداشت مقام آیت‌الله حائری،گفت: احیای حوزه در بحران‌ترین دوران تاریخ معاصر،الگوی مدیریت دینی مبتنی بر تقوا و دوراندیشی، پایه‌گذاری نظام آموزشی که نسل‌های بعدی مراجع و انقلابیون را پرورش داد از مهترین دلایل مذکور است.

حجت الاسلام والمسلمین نجمی‌پور از احیای حوزه علمیه قم به عنوان مقاومتی خاموش در برابر استعمار و استبداد یاد کرد و افزود: در اوایل قرن ۱۴ هجری شمسی، حوزه‌های علمیه ایران و عراق با چالش‌های جدی روبه‌رو بودند.

وی با اشاره به این مهم که حوزه علمیه نجف تحت فشار حکومت عثمانی و سپس استعمار انگلیس قرار داشت،تصریح کرد: حوزه علمیه اصفهان نیز پس از حمله افغان‌ها رو به افول گذاشته بود.

میراث حائری؛ نقشه راه آینده نهادهای دینی

امام جمعه نهبندان با بیان این‌که حوزه علمیه تهران نیز تحت کنترل حکومت قاجار و سپس رضاخان بود، خاطرنشان کرد: در چنین شرایطی، حاج شیخ حائری که سال‌ها در نجف و سامرا نزد استادانی چون میرزای شیرازی و آخوند خراسانی تحصیل کرده بود، با دعوت علمای قم در سال ۱۳۰۱ شمسی به این شهر آمد و حوزه علمیه قم را تأسیس کرد.

حجت الاسلام والمسلمین نجمی‌پور ضمن اشاره به این‌که امروز که حوزه علمیه قم به یکی از پایگاه‌ مهم جهان تشیع تبدیل شده، بزرگداشت شیخ حائری می‌تواند پیوند نسل جدید طلاب گذشته تاریخی خود را تقویت کند، روحیه مقاومت در برابر فشارهای سیاسی را احیا نماید والگویی برای مدیریت بحران در شرایط پیچیده جهانی ارائه دهد.

وی در پایان اضافه کرد: شیخ عبدالکریم حائری راهبردنگار حوزه‌های شیعه در دوران معاصر بود. یاد او نه‌تنها برای پاسداشت تاریخ، که برای ترسیم نقشه راه آینده ضروری است همان‌گونه که او حوزه قم را از خاکستر بحران برکشید، امروز نیز میراث فکری او می‌تواند راهگشای چالش‌های پیش روی نهادهای دینی باشد.

انتهای خبر/۱۴