معصومه ظهیری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه ضمن تبریک ایام دهه کرامت اظهار داشت: حوزه علمیه شجره طیبه ای است که بیش از هزار سال قدمت دارد و برگزاری همایش یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم در واقع بهانه ای است که ما به سابقه درخشان حوزه نگاهی گذرا داشته باشیم.
استاد حوزه علمیه خواهران افزود: حوزه علمیه در واقع نهادی است که در زمان غیبت صغری و به طور مشخص پس از آن رقعه مبارکه صاحب الامر(عج) تأسیس شد و امروز به لطف الهی و عنایت خاص حضرت به رشد و شکوفایی بالایی رسیده است.
وی همچنین گفت: البته باید توجه داشت که ریشه شکل گیری حوزه علمیه به معنای مدارسی که به نشر علوم آل محمد (ص) اهتمام داشته و به تربیت معلمان قرآن، راویان حدیث، کاتبان قرآن و حدیث بعد از ارتحال رسول الله(ص) می پرداختند به صدر اسلام برمی گردد و این حوزه مشخصاً در دوران طلایی انقلاب فرهنگی به وسیله امام باقر (ع) و امام صادق(ع) توسعه یافت به نحوی که در تاریخ نقل شده کرسی علمی در زمان امام صادق (ع) بیش از ۴ هزار شاگرد داشته که نه تنها در مدینه منوره بلکه در بسیاری از بلاد اسلامی مشغول به تدریس و نیز تربیت و پرورش شاگردان و نقل احادیث و پاسخگویی به سوالات و شبهات بوده اند.
این پژوهشگر و فعال فرهنگی ادامه داد: البته به معنا و مفهوم جذب و تربیت شاگرد و معرفی اساتید شاید عمدتاً در زمان غیبت کبری به بعد ما شاهد شکل گیری حوزه هستیم که این امور در بلاد مختلف همچون کوفه، شهرری، قم، مشهد و دیگر مورد توجه قرار گرفت و به رو افزایش گذاشت.
وی گفت: در این میان باید توجه داشت که مهمترین دوران را باید مربوط به مقطعی دانست که شاهد پیوند بین حوزه قم و نجف هستیم که در این زمان، تربیت یافتگان و دست پروردگان بهره گرفته از آبشخور زلال وحی و تفقه در دین، منشأ اثر شدند.
ظهیری یادآور شد: در این ایام، برخی از افراد، بخشی از علوم را در قم میآموختند و بخش دیگر از علوم را در نجف آموخته و با تکمیل آن ها و البته با اجازه روایت و اجتهاد از ناحیه علمای بزرگی وارد شده و به وظایف طلبگی خود عمل می کردند
وی گفت: اندکی بیش از صد سال پیش مرحوم آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری با بازتاسیس و احیای حوزه علمیه قم و پرورش طلاب و اساتید، خدمت بزرگی به جهان تشیع کرد و این مهم در سایهی نگینِ انگشتری قم یعنی کریمه اهل بیت فاطمه معصومه (س) صورت گرفت و امروز به لطف الهی و به برکت علما و مراجع عظام تقلید، به محور حوزه های علمیه شیعه تبدیل شده است.
استاد حوزه علمیه خواهران افزود: مرحوم حاج شیخ پایه گذار سنت حسنه ای در تربیت شاگردان و معرفی اساتید شاخص شد که بعد از ایشان هم بزرگانی همچون آیات عظام بروجردی، امام خمینی(ره)، گلپایگانی، مرعشی نجفی، اراکی، بهجت، فاضل لنکرانی و دیگران منشأ تحول عظیمی در حوزه علمیه قم شدند.
ظهیری همچنین بیان داشت: به برکت انقلاب اسلامی و نهضت حضرت امام(ره) تحولی مضاعف در حوزه های علمیه شکل گرفت و در این رابطه باید گفت که انقلاب اسلامی باز تعریفی را در توسعه و پیشرفت علوم و انتقال علوم و معارف اهل بیت(ع) ارایه کرد و دانش حوزوی به معنای درختواره حوزوی را فراتر از علوم سنتی برپایه فقه جواهری توسعه داد تا به نیازهای امروز جامعه پاسخ دهد
وی خاطرنشان کرد: از جمله آثار و برکات حوزه های علمیه بخصوص در دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی باید به تأسیس و توسعه حوزههای علمیه خواهران در سراسر کشور اشاره کرد و رویکرد حضرت امام (ره) در تأسیس جامعه الزهرا(س) در دهه شصت نیز به نقطه عطفی در این زمینه تبدیل شد.
استاد حوزه علمیه خواهران افزود: تربیت و معرفی دهها هزار دانشآموخته حوزه علمیه خواهران و نیز تربیت هزاران مبلغ به شکل تخصصی در عرصه های گوناگون از برکات جامعه الزهرا(س) و حوزه های خواهران است که این ها باید در ساحت رسانه به درستی تبیین و تشریح شود.
وی بیان داشت: در حال حاضر ما در بین دانشآموختگان حوزه های علمیه خواهران در مراکز علمی و مراکز دانشگاهی همچنین آموزش و پرورش، مدیران و کارشناسان و اساتید خوبی داریم که همه این ها از ثمرات حوزه هستند و مایه افتخار ما میباشند.
ظهیری افزود: ارایه بیانیه و نقشه راه گام دوم جامعه الزهرا(س) نیز نوید بخش تحولات بسیار خوبی در آینده است که امیدواریم این طرح ها و برنامه ها با قوت هر چه بیشتر ادامه داشته باشد.
استاد حوزه علمیه خواهران گفت: در این میان فرمایشات نورانی حضرت آقا، راهگشای مسیر حوزه های علمیه خواهران است که در جهت تحول گام برداشته و بتوانند به انتظارات امامین انقلاب به خوبی پاسخ دهند.
وی در خاتمه یادآور شد: جا دارد به بهانه همایش بازتأسیس حوزه علمیه قم یادی کنیم از مجاهدت شهدای بزرگوار به خصوص علمای شهیدی که گفتار و سیره و سبک زندگی آن ها چراغ راه همه حوزویان اعم از خواهران و برادران است و ما باید به این مساله تأسی جسته و با تقویت اخلاص و معنویت و البته تقویت بُعد علمی حوزه، رهروی راه آن عزیزان باشیم.
انتهای پیام