حجت الاسلام قهرمانپور، مسئول طرح امین مدارس استان اردبیل به مناسبت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرگزاری حوزه در اردبیل، اظهار داشت: حوزه‌های علمیه در هدایت مردم به دین الهی و در جامعه نقش به سزایی دارند و در چند بُعد می‌توان به آن اشاره کرد، حوزه‌ های علمیه مسئول حفظ، تفسیر و انتقال علوم اسلامی مانند فقه، اصول، تفسیر قرآن، حدیث و کلام به نسل‌های آینده هستند. مراکز حوزه های علمیه، روحانیون و مجتهدینی را پرورش می‌دهند که وظیفه ارشاد مردم و پاسخگویی به پرسش‌های دینی را بر عهده دارند و علمای حوزه با استفاده از منابع اصیل دینی قرآن و سنت و اصول اجتهاد، احکام شرعی متناسب با شرایط زمان و مکان را استخراج می‌کنند.

وی افزود: حوزه‌های علمیه در ارتباط میان دین و زندگی مدرن، به دنبال یافتن پاسخ‌های دینی برای مسائل نوظهور در زندگی مدرن می باشند.

مسئول طرح امین مدارس استان اردبیل، در تبیین نقش حوزه های علمیه در ارتقای علوم مختلف ابراز کرد: حوزه‌های علمیه به عنوان مراکز آموزشی پژوهشی در جهان اسلام، نقشی کلیدی در پیشرفت علوم داشته‌اند. از جمله در تکامل فقه، اصول، تفسیر، حدیث و کلام اسلامی با روش‌های اجتهادی و استنباطی نوآورانه و همچنین در فلسفه و منطق در ایجاد سنتز میان اندیشه یونانی و آموزه‌های اسلامی، پرورش مکاتب فلسفی و حکمت متعالیه نقش کلیدی داشته اند.

وی خاطرنشان کرد: در علوم طبیعی پیشرفت‌های چشمگیری از جمله در ریاضیات همچون خوارزمی و خیام، در نجوم همچون ابوریحان بیرونی، طوسی و در پزشکی همچون رازی و همچنین در علوم انسانی در تدوین علوم ادبی، تاریخ‌نگاری و اخلاق، حوزه های علمیه نقش مهمی داشته اند.

وی‌ تأکید کرد: علاوه بر مواردی که به آنها اشاره شد، در دوران معاصر، حوزه‌های علمیه علاوه بر حفظ سنت‌های علمی، به مطالعات میان‌ رشته‌ای و پاسخگویی به چالش‌های نوین اجتماعی و معرفتی روی آورده‌اند.

حجت الاسلام قهرمانپور در تشریح مهمترین دستاوردهای حوزه علمیه در ۱۰۰ سال اخیر بیان کرد: به طور اجمالی اگر بخواهیم به مهم‌ترین دستاوردهای حوزه‌های علمیه در ۱۰۰ سال اخیر اشاره کنیم می توان از تاسیس و بنیانگذاری حوزه علمیه قم توسط آیت الله عبدالکریم حائری یزد، احیای فلسفه اسلامی و تأسیس مکتب فلسفی نوین توسط امام خمینی(ره)، علامه طباطبایی و شهید مطهری، نوآوری در اصول فقه و گسترش مباحث فقهی توسط آیت‌الله بروجردی، امام خمینی و آیت‌الله خویی، تاسیس نظام جمهوری اسلامی توسط امام خمینی (ره) در ایران که نمونه‌ای از حکومت دینی در عصر مدرن است، تدوین تفاسیر نوین قرآن مانند المیزان و من وحی القرآن که پاسخگوی مسائل جدید هستند، ایجاد ارتباط بین حوزه و دانشگاه و تاسیس دانشگاه‌های اسلامی مانند دانشگاه باقرالعلوم و جامعه المصطفی و همچنین نقش حوزه های علمیه در تقویت کلام اسلامی در برابر مکاتب فکری معاصر نام ببریم.

وی در تشریح دستاوردهای فرهنگی، اجتماعی و علمی حوزه های علمیه، اظهار کرد: حوزه‌های علمیه به عنوان مراکز آموزش علوم اسلامی، دستاوردهای متعددی در زمینه‌های مختلف داشته‌اند. در زمینه فرهنگی می توان به تربیت علما، روحانیون و مبلغان دینی، تألیف و نشر کتب و منابع اسلامی، حفظ و ترویج ارزش‌های دینی و اخلاقی در جامعه اشاره کنیم، در زمینه اجتماعی، خدمات اجتماعی و امداد رسانی در بحران‌ها، تاسیس مؤسسات خیریه و امور عام‌المنفعه از جمله دستاوردهای حوزه های علمیه هستند و در زمینه علمی، حوزه های علمیه در تولید آثار علمی در حوزه‌های فقه، اصول، فلسفه، کلام و تفسیر، راه‌اندازی مراکز پژوهشی تخصصی، گسترش مطالعات میان‌ رشته‌ای بین علوم اسلامی و علوم نوین دستاورد های عظیمی داشته اند.

انتهای پیام/