حجت الاسلام و المسلمین محمد ملک زاده در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با تأکید بر لزوم تبیین میراث تاریخی و علمی حوزه علمیه در موضوع فقه حکومتی و نتایج آن در راستای تمدنسازی نوین اسلامی اظهار داشت: با توجه به نیاز رو به رشد جامعه سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی امروز به حوزه و روحانیت از یکسو و افزایش هجمه های دشمنان انقلاب و روحانیت در وضعیت کنونی از سوی دیگر لازم است مباحث گستردهای در این ارتباط مطرح و اطلاع رسانی شود.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: از سوی دیگر لازم است که نتایج عملی نظریه ولایت فقیه در طول یکصد سال اخیر و تاثیری که این نظریه در تحول فقه سیاسی شیعه بر جای نهاده مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: همچنین نیاز است که به جایگاه قم به عنوان مغز متفکر انقلاب اسلامی و قلب حوزه های علمیه و تاثیر آن در تولید گفتمانهای سیاسی، اجتماعی، و فرهنگی به عنوان مهمترین ایدههای تمدنی برای نظام اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی توجه کرده و به این مقوله به شکل جدی عنایت داشته باشیم.
نقش کلیدی حوزه و روحانیت در ارتقای سطح دینداری جامعه
عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تاثیر فوق العاده نهاد روحانیت و حوزه های علمیه در افزایش دینداری و ترویج آن در جامعه به خصوص از منظر گرایش نسل جدید به معنویت و اخلاق اسلامی، ابراز داشت: بحث دینداری در جامعه و ارتقای آن به برکت فعالیت حوزه های علمیه و نهاد روحانیت خصوصاً در دوران پس از انقلاب اسلامی باید مورد توجه قرار گرفته و زوایای آن به درستی تحلیل و بررسی شود تا از این طریق به بسیاری از سوالات و شبهات در اذهان عمومی پاسخ داده شود.
وی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر عملکرد حوزههای علمیه در خصوص فعالیتهای اجتماعی و خدمات فرهنگی یکی از جنبههای کمتر بازنماییشده حوزه های علمیه است که در این راستا باید از ظرفیت رسانه و فضای مجازی به شکل حداکثری به منظور تبیین این مساله استفاده کنیم.
لزوم تبیین خدمات اجتماعی روحانیت در جامعه
حجت الاسلام و المسلمین ملکزاده ادامه داد: از خدمات دینی و آموزشی در مناطق مختلف کشور تا حضور موثر روحانیت در بحرانها و حوادث کشور، یکی از جلوه های رابطه حوزه و مردم است که همواره وجود داشته اما متأسفانه کمتر به آن پرداخته شده است و این در حالی است که این خدمات اجتماعی، همواره پیوند حوزه با مردم را تعمیق بخشیده و از مهمترین مظاهر روحانیت مردمی بوده است.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی اظهار کرد: آن چه حائز اهمیت است این که این مساله مهم باید به شکل صحیح تبیین شوند تا این کارکرد مهم روحانیت در ارتباط با خدمات اجتماعی برجسته گردد.
مواجهه حوزه و روحانیت با مسأله سیاست و حکومت
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همچنین بیان داشت: مسأله و موضوع مهم دیگر در ارتباط با عملکرد حوزه و روحانیت در ارتباط با سیاست و حکومت و مبارزه با استبداد داخلی و استعمار خارجی در تاریخ معاصر ایران بوده است. در واقع این یکی از افتخارات حوزه های علمیه به ویژه در ایران است که نقش فعال در مقابله با استبداد داخلی، استعمار خارجی و مبارزه با استکبار جهانی داشتهاند.
وی اضافه کرد: این مواجهه در دوره های مختلف تاریخی همچون دوران مشروطه، نهضت ملی و انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بسیار برجسته است که لازم است نقش علما در هر دوره در رسانه های مختلف به ویژه برای نسل جوان تبیین شود.
حجت الاسلام و المسلمین ملکزاده گفت: نکته حائز اهمیت دیگر که باید مورد تحلیل و بررسی دقیق قرار گیرد ناظر به بحث پرداختن به نقش حوزه ها در گسترش گفتمان دینی در عصر دیجیتال و شبکه های اجتماعی است، چرا که حقیقتاً یکی از مهمترین کارکردهای حوزه در این دوره تولید محتوای مناسب دینی و معنوی در رسانه های مختلف است.
رسالت سنگین حوزه و روحانیت در دفاع از دیانت مردم
عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه قم اضافه کرد: شاید در هیچ دوره مانند امروز، دین و معنویت مورد هجمه های گسترده و شبهات گوناگون دشمنان اسلام قرار نداشته است. این مسئله رسالت حوزه ها را بسیار سنگین می سازد.
وی بیان داشت: از سوی دیگر باید توجه داشت که حوزه علمیه همواره در معرض روایتسازیهای مختلفی بوده است؛ برخی منصفانه و برخی مغرضانه به این عرصه ورود کرده اند. از این حیث بنده معتقدم که شناخت روایتهای تحریفشده و بررسی نقش جریانهای پنهان در تغییر تصویر عمومی از حوزه، گامی مهم برای بازسازی اعتماد اجتماعی است.
حجت الاسلام و المسلمین ملک زاده در خاتمه گفت: در واقع آنچه مهم است این که باید با روایت صحیح از نقش و کارکرد حوزه و شناساندن دست پنهان جریانهای مختلف سیاسی و فرهنگی، واقعیات اجتماعی و فرهنگی این دوره را برای نسل جوان تبیین کرد.